Автор: Петър Захариев, investor.bgПроизводителите на електромобили имат огромен проблем. И той е на най-големия пазар на

...
Автор: Петър Захариев, investor.bgПроизводителите на електромобили имат огромен проблем. И той е на най-големия пазар на
Коментари Харесай

Това ли е краят на „електрическата ера в Германия? Търговците на употребявани коли не искат електромобили, защото трябва да ги подаряват

Автор: Петър Захариев, investor.bg

Производителите на електромобили имат голям проблем. И той е на най-големия пазар на коли в Европа като цяло - този в Германия. Откакто държавните дотации при покупка на електрически транспортни средства бяха спрени през декември, търсенето е спаднало с 54%. Дилърите на другите марки се борят със зъби и нокти да продадат единични бройки, само че още по-лошо е ситуацията на пазара втора употреба, написа в собствен разбор автомобилното издание Motor.es.

Германия се опита да стане втората европейска Норвегия в региона на електрическите коли, само че единствено за една нощ - след „ спирането на кранчето “ от страна на управляващите, пазарът се срина. Производителите се пробваха да спасят ситуацията, като поеха своя дял от държавната помощ, с цел да може продажбите да продължат, само че и това си има предел и завърши при започване на април.

Оттук нататък, който иска електромобили, ще би трябвало самичък да поеме цялата цена. От декември насам продажбите спадат и обстановката няма за се усъвършенства. Федералният орган за авто превоз, по-известен като KBA,потвърди, че през февруари спадът е с 15%, докато продажбите на бензинови коли са се нараснали с 2,3%, а на дизели - с 9,7%.

И в случай че производителите имат проблем с продажбата на нови коли, още по-лошо е ситуацията при търговците на коли втора употреба. Пример за това е дилър от Берлин, който е изкупил BMW i3 от клиент за 39 000 евро. Само преди година той щеше да го продаде незабавно, освен това на облага. Той съумява да го пласира година по-късно, като губи 5000 евро от договорката. И това е модел, който се смята за наличен, което значи, че би трябвало да се продаде по-лесно.

В първокласния сегмент нещата стават невъзможни, както е в тази ситуация с разгласен за продажба Mercedes-Benz EQE. Началната му цена е 140 000 евро, като притежателят би трябвало да чака няколко месеца и в последна сметка я понижава до 89 000 евро, с цел да може някой да се заинтересува от колата.

„ Правенето на бизнес с електрически коли въобще не е забавно. Автомобилите са с невисок оборот, тъй като не се одобряват от широката публика “, безапелационни са в посланичество на използвани коли в Берлин. И допълват, че регулация, която подценява потребностите на клиентите и пазара, каквато е възбраната на продажбите на нови коли с ДВГ след 2035 година, няма по какъв начин да бъде сполучлива.

На това мнение са в BMW, където отхвърлят да посочат съответен период за отвод от продажбите на коли с ДВГ. Баварците са безапелационни, че ще оферират такива модели, до момента в който към тях има интерес от страна на потребителите. Точно на обратното мнение са в Audi, откъдето потвърдиха, че през 2033 година ще създават единствено електрически коли. Засега не е мъчно да се разбере чия позиция е по-правилната...

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР